ІІІ Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки»

ІІІ Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки»

20-21 квітня у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя відбулась ІІІ Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки». У конференції взяли участь 107 учасників, які представляють 6 закордонних та 24 вітчизняних ЗВО.

Конференція, яка об’єднала виступи науковців та дослідників із різних частин світу, відбулася за напрямками:

  • Психологічна і соціальна адаптація та реабілітація жертв воєнних конфліктів і техногенних катастроф;
  • Історія воєнних конфліктів і техногенних катастроф;
  • Гібридні війни: історичні та психологічні аспекти;
  • Вплив воєнних конфліктів та техногенних катастроф на безпеку життєдіяльності,  локальні та глобальні екосистеми;
  • Новітні підходи до мінімізації економічних, екологічних та соціальних наслідків військових конфліктів;
  • НАТО та ЄС у вирішенні воєнних конфліктів та ліквідації наслідків техногенних катастроф.

Розпочав конференцію вітальним словом ректор ТНТУ Микола Митник. Він наголосив на тому, наскільки важливою є тема воєнних конфліктів та техногенних катастроф для наукових зустрічей не лише для України, але й для світу в час, коли ми знаходимось у відкритій війні росії проти нашої Батьківщини. Учасників також привітав Віктор Устенко, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації та Павло Марущак, проректор з наукової роботи ТНТУ.

Пленарне засідання було насичене надзвичайно цікавими та актуальними темами.

Ольга Кошарна, канд. хім. наук, експертка з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки, членкиня ГО «Українське ядерне товариство» виступила із глибоким аналізом, присвяченим ядерному тероризму росії в Україні, його небезпеці  для усього світу.

Активну участь у роботі конференції прийняла команда науковців під керівництвом полковника, канд. військ. наук, доц. Олександра Войтко, які представляютьЦентр стратегічних комунікацій у сфері забезпечення національної безпеки та оборони Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Олег Медведєв презентував блискучу аналітику політичної боротьби в Україні щодо питання вступу до НАТО в 1991-2021 роках, її історичних наслідків для національної безпеки.  Канд. іст. наук Марія Подибайло іканд. юрид. наук Володимир Полевий взяли участь в обговоренні.

Емоційним та символічним був виступ канд. іст. наук, проф., Заслуженого діяча мистецтв України Олега Германа про виклики перемоги і час, коли ми матимемо змогу оцінити не лише її світлі сторони.

Д-р Володимир Гуцайлюк (Військова технологічна академія імені Ярослава Домбровського, Польща) у своїй змістовній доповіді розповів про трансформацію доктрини європейської безпеки і регіону центрально-східної Європи під час відкритої війни в Україні.

Надихаючим був виступ Маркоса Антоніо Ногейри, президента аналітичного центру “Ініціатива Португалія-Європа” (м. Брюсель)  про Україну як європейський кордон свободи. «Тільки перемога України буде миром», наголосив пан Ногейра. Ми щиро вдячні відомому португальському громадському діячу за слова підтримки, які прозвучали у його доповіді.

Майорка Анастасія Окаєвич представила ґрунтовний аналіз формування емоційно-вольової стійкості військовослужбовців під час психологічної підготовки особового складу збройних сил України.

Вдячні Майї Цвітан Грубішин  (Політехніка «Нікола Тесла», Хорватія)за доповідь, в якій науковиця поділилась трагічним досвідом своєї країни, що пережила Вітчизняну війну 1991—1995 років та змогла стати членом Євросоюзу.

Віталій Лозовий, д-р іст. наук, професор Національного інституту стратегічних досліджень, проаналізував використання «образу ворога» та мови ворожнечі як складової антиукраїнської політики кремля.

Керівник громадської організації «Українсько-хорватська співпраця “Біла Хорватія”» Марін Лерґа зосередив увагу слухачів на ролі та місці громадських організацій в умовах гібридного протистояння та військових конфліктів.

Д-р Анджей Сек, який представляв факультет соціальних наук Державного професійного університету в Сувалках (Польща) наголосив на важливості Європейського Союзу для безпеки держав-членів та їхніх суспільств.

Завершила пленарне засідання Ірина Трубавіна, д-р пед. наук, проф. Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, яка окреслила проблемне поле виховання в умовах воєнного стану в Україні в закладах освіти та проаналізувала варіанти його переосмислення та шляхів реалізації.

Продовження конференції 21 квітня також дозволило почути багато цікавих доповідей.

Анатолій Філінюк, д-р іст. наук, проф. Кам’янець-Подільського національного університету  імені Івана Огієнка поділився своїм баченням  моделі європейської і російської історичної пам’яті та їх відображення в період російсько-української гібридної війни.

Катерина Акімова з Національного університету цивільного захисту України виступила з аналізом катастрофічного впливу сучасного воєнного стану на екологічну складову України у різних її регіонах, а Вікторія Боднар, студентка групи БП-21 ТНТУ ім. І. Пулюя під керівництвом канд. іст. наук, доц. Галини Щигельської представила цікаве дослідження «ілюзії істини» як психологічного прийому у російсько-українській війні.

Тамара Чоп, асистентка кафедри інформаційної діяльності та соціальних наук ТНТУ окреслила існуючий досвід подолання гендерних стереотипів щодо жінок у військовій сфері.

Канд. іст. наук, доц. Оксана Потіха поділилась жахливими фактами життя українських дітей на тимчасово окупованих територіях України.

Максим Янусь, студент МП-11 ТНТУ ім. І. Пулюя (керівник к.іст.н. Герман О.) розповів про психологічну та соціальну адаптацію постраждалих внаслідок військових конфліктів та техногенних катастроф.

Із заключною доповіддю виступив завідувач кафедри інформаційної діяльності та соціальних наук ТНТУ д-р. іст. наук, доц. Андрій Криськов, його дослідження було присвячене втратам вантажних автомобілів у російсько-українській війні за даними сайту oryxspioenkop.com.

Ми неймовірно вдячні усім тим, хто знайшов час поділитись своїми дослідженнями з нами та усіма учасниками конференції у цей складний час. Дякуємо усім тим, хто виступав та підтримував. До зустрічі на наступній конференції у незалежній вільній Україні!

Слава Україні! Героям Слава!

Коментарі закрито.